2009-10-20 14:30:44• hírek • Gozner Gertrud

Környzetvédelmi mérések a megyében

Szeptember folyamán a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei 920 esetben mérték a megye szennyezettségi fokát - derült ki a hivatal által kiadott közleményből.

Szatmárnémeti területén öt ponton mérik a mérges gázokat, az ügynökség székhelyén, a Károlyi út és a Burdea útkereszteződésben, az ipari negyedben a Fabricii utcán és a batizi úton, a szeméttelep közelében. A város központjában a hónap folyamán bizonyos időszakokban az ózon koncentrációja túllépte a megengedett értéket, viszont eloszlatva a teljes napra a normális érték alatt maradt - áll a közleményben. A nitrogén-dioxid mennyisége végig a megengedett paraméterek alatt helyezkedett szeptember folyamán, akárcsak a levegőben levő por mennyisége.

A Ioan Slavici Kollégium udvarán felállított levegőminőség-mérő állomás egész hónapban jó és kitűnő értékeket mutatott. Nagykárolyban azonban kissé romlott a helyzet, mivel a levegőben levő por mennyisége miatt a levegő-minőségi osztályozás jó és közepes között helyezkedett el szeptember folyamán - tudtuk meg a hivatal által közrebocsátott adatokból.

Ami a megyeközpontban mért radioaktivitás mértékét illeti szintén a normál határok között maradt, nem volt szükség riasztásra. Szeptember folyamán a talaj szennyezettségét is mérték a szakemberek, mégpedig a Ion Videanu park és  a pálfalvi út közelében, valamint a turci bányavidéken.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a forgalmas utak mentéről vett mintákban különösen nagy a nehézfémek aránya, amely azoknak a növényzetnek kedvez, amelyek képesek elviselni ezeket a körülményeket. A Ion Videanu park közelében megnövekedett réz, cink, ólom és kadmium koncentrációt mértek, a pálfalvi úton az ólom mennyisége lépte túl a megengedett mennyiséget, anélkül, hogy ezek az adatok riadalomra adnának okot - áll a közleményben.

A környezetvédelmi ügynökség szakemberei szerint a megyében mért összes érték a megengedett paraméterek között alakult szeptember folyamán.



A forgalmas utak mentén magas nehézfém-koncentrációt mértek a szakemberek szeptemberben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: